O I n f o r m a c i j i 2.0 : informacija u teoriji

Semantička teorija informacije (Bar-Hillel & Carnap)

 

Jedinica znanja (infom) :  SEMANTIČKA TEORIJA INFORMACIJE
Autor(i) :  Bar-Hillel, Yehoshua  & Carnap, Rudolf
Logička cjelina :  Semantic information, British Journal of Science, str. 147-157.
Godina :  1953
Kategorija znanja :  INFORMACIJSKE TEORIJE
Redni broj Jedinica znanja / infom Autor (godina) Datum zadnjeg ažuriranja
1. Bar-Hillel i R. Carnap pomaknuli su informacijsku teoriju sa statističke na semantičku osnovu. Oni se slažu da statistički aspekti infromacijske teorije ne mogu vrijediti u području društvenih i humansitičkh znanosti.  Cornelius (2002)
2. Bar-Hillel i Carnap razvili su semantičku teoriju informacije u kojoj razlikuju samu informaciju od količine informacija u okviru lingvističkog okvira. Capurro & Hjorland (2003)
3. Semantička teorija informacija Bar-Hillela i Carnapa iz 1953. proračunava količinu sadržaja isporučenog porukom. Oni su zamislili formalni jezik koji bi se sastojao od svih rečenica koje bi mogle biti istinite u svim mogućim svemirima… ali to nije moguće u sferi prirodnog jezika… koji, prema Chomskom, može generirati bezbroj dobro-formiranih formalnih rečenica. Drugim riječima, značenje i vjerojatnost čine se vrlo teškim za sintetiziranje.  Brier (2014)
4. Po Carnapovom proračunu logičkih vjerojatnosti … logički istinite pa dakle tautologijske rečenice posjeduju minimum informacije, dok logički lažne rečenice sadrže teorijski beskonačne količine informacije. Nöth (2004)

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: