O I n f o r m a c i j i 2.0 : informacija u teoriji

O OInformaciji

Jeste li se ikada zapitali što je (to) informacija? Ili podatak? Ili s njima povezano znanje? U nekim ljudima ovakva pitanja izazivaju strast i to je upravo moj slučaj. U narednih tridesetak godina, na ovom mjestu, bavit ću se tim pitanjima… Naravno, činit ću to uglavnom posredno, parafrazirajući i citirajući ideje drugih znanstvenika. Ipak, s vremena na vrijeme, neću se libiti iznošenja i nekih svojih zamisli u svezi ovih fenomena, na koncu, možda u nekom vidu podastrijeti i vlastite odgovore na ta pitanja, pogotovo stoga, jer sam neke njihove konture već iscrtao u svojoj glavi…

Na pokretanje OInformacije ponukao me je izvanredan doživljaj koji sam opisao u posebnom osvrtu namijenjenom studentima. Jedno obično, ali opet nesvakidašnje priviđenje – priviđenje susreta s antropomorfiziranim fenomenom moje potrage – izmijenilo je moj život. Što mi vrijedi ako sam uvjeren da se doista radilo samo o priviđenju kad sam nakon toga zadobio silnu energiju te više nego ikad prionuo potrazi za ‘svetim gralom’ moje znanosti, odgovorom na pitanje što je (to) informacija.

Komentare možete slati do otprilike 2040; nakon te godine, moj um vjerojatno više neće biti u stanju razmišljati na ovaj način, bilo zbog naglog pada sposobnosti uslijed starenja (u to vrijeme, trebao bih već biti pet godina u mirovini!), ne daj bože neke bolesti ili jednostavno smrti; u skladu s tim, možda i daleko prije navedene godine završim s udisanjem i izdisanjem zraka na ovoj planeti, ali i o toj izvjesnosti trebali biste na vrijeme biti obaviješteni. Premda i bez glavnog moderatora, pretpostavljam, rasprava o teoriji informacije može se nesmetano nastaviti… (ili ne može… što se mene tiče, više neće biti ni važno… i vama ostavljam na volju…)

Boris Bosančić,
Osijek, 2013-2017

Napiši komentar »

Nijedan komentar do sada.

RSS feed for comments on this post.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: