O I n f o r m a c i j i 2.0 : informacija u teoriji

Rujan 6, 2016

Je li tamna energija samo praznina bez prostorvremena? (Na tragu post-teorija relativnosti III.)

Filed under: Uncategorized — by Boris Bo @ 7:50 am
Tags: ,

Je li moguće da fenomen, koji se danas prepoznaje pod zagonetnim imenom ‘tamne energije’, i čije postojanje još uvijek nije potvrđeno, nosi u sebi ključni dokaz za ‘postajanjem teorije’ (ili ‘oteorivanjem’) misli/pretpostavke koju smo iznijeli u prethodna dva posta a koja govori o tome da prostor izvire iz materije?

Na jednom drugom mjestu blogosfere, više književne provenijencije, o tamnoj energiji zapisali smo sljedeće:

…tamna energija je ‘otkrivena’ nakon što je kozmologe započela kopkati neobična pojava u tzv. ispražnjenim (void) prostorima svemira. U njima, na djelu je opažen neobičan i energetski iznimno jak, antigravitacijski učinak. U tom učinku prepoznat je otpor gravitacijskoj sili postojeće materije koja vodi sažimanju svemira, pa je on postao uzrokom obrnutog fenomena – njegovog sve ubrzanijeg širenja. Nekolicina znanstvenika predložila je da pojavu nazovu ‘tamnom energijom’ aludirajući, pomalo nespretno, na energiju vakuuma koju u svojim proračunima predviđa kvantna mehanika. Izračun ukupne materije i energije u svemiru vrlo brzo je pokazao nevjerojatnu činjenicu: na vidljivu, barionsku materiju otpadalo [je] svega 5% ukupne materije & energije svemira, na tzv. tamnu materiju 25%, a na tamnu energiju – čak 70 % ukupne energije & mase svemira! (Ovaj način rezoniranja dopušta nam slavna Einsteinova jednadžba o ekvivalenciji energije i mase.)

U specijaliziranim izdanjima Scientific Americana redovito se objavljuju članci koji govore o ‘state-of-the-art‘ tamne energije sumirajući napore fizičara u ovom području. Pa tako možemo saznati da je u tijeku projekt koji će:

…testirati dvije glavne ideje u vezi tamne energije. Najjednostavnije objašnjenje čini se suprotno našoj intuiciji: da se radi o energiji praznog prostora… [prema] drugoj ideji… tamna energija je možda uzela oblik još nedetektirane čestice, koja bi mogla biti ‘udaljeni rođak’ nedavno otkrivenoga Higgsovog bozona… (Frieman 2015)

Spram ponuđenih mogućnosti, čvrsto stojimo uz prvu opciju. Za nas je, prosto rečeno, tamna energija samo fenomen Ništavila, pouzdan znak da u blizini ne postoji materija koja bi prostor i vrijeme stvorila. (Možda bismo prostor mogli čak nazvati negativnom gravitacijom koja ‘djeluje’ odnosno ‘prostire se’ u suprotnom pravcu od prave gravitacije?) Tamna energija, doista, mogla bi biti samo otpor Ništavila širenju ‘objektivnog  svijeta’, širenju naših isprepletanih subjektivnih prostorvremena i ništa više. Ništa unutra i ništa izvan; jedna velika praznina u kojoj se i samo prostorvrijeme slomilo, jer u blizini, jednostavno, nema ničega da ga stvara…

Neki istraživači predmnijevaju da je svemir tim ‘džepovima’ tamne energije ‘izbušen’ poput sira, te da u njima materija gotovo, pa u potpunosti, izostaje (Biswas & Notari 2008). Drugi pak drže da se naša galaksija nalazi u središtu jedne takve praznine smatrajući da one nisu u potpunosti izuzete od materije (Clifton & Ferreira 2014). Gotovo pa bi smo mogli uspostaviti odnos: puno materije = malo tamne energije i obrnuto. Međutim, prema većini fizičara, to nije tako. Po njima, tamna energija se u ovom trenutku nalazi čak i u sobi u kojoj čitate ovaj tekst, kao i u sobi u kojoj se on piše. Jedino, što je njena gustoća iznimno malena i opažljiva tek promatranjem preko velikih praznih prostora svemira (Frieman 2015). Naš zaključak je da je tamna energija opažljivija tim više što je prostor prazniji. Čim je u igri ‘nečije’ prostorvrijeme, naše ili ove lampe na stolu, ona se stidljivo povlači s pozornice. Mnogi fizičari uvjereni su da se energija tamne energije može izračunati preko energija fluktuirajućih virtualnih čestica u vakuumu, čiju su egzistenciju potvrdili pokusi kvantne teorije, jer je, prema njihovim sadašnjim izračunima, gustoća tamne energije ravnomjerna u cijelom svemiru. Međutim, izračun se nije poklopio s opažanjima (Frieman 2015). Uspoređujući energiju fluktuirajućih čestica u vakuumu u susjednoj sobi i onu koja se promalja iz dubina praznog svemira – razlike postaju enormne. Zašto? Zato što je, prema našem mišljenju, tamne energije u praznini svemira uistinu mnogo više, gotovo pa da u tim ‘dijelovima’ svemira obitava samo ona – ‘tamna energija’ – koja ispod maske obične fizičke veličine krije Ništavilo, ili možda Kantov ‘ding an sich’ – u svakom slučaju ‘entitet’ ili ‘stvar’ izvan prostora i vremena.

Ipak, moramo biti svjesni činjenice da tim ‘dijelovima svemira’ (ako je to još uvijek svemir) ipak prolazi svjetlost. I tamnu energiju, kao i sve drugo, posredno ili neposredno, možemo opaziti jedino putem svjetlosti. Prolaskom svjetlosti dijelovi svemira ispunjeni tamnom energijom (ili Ništavilom) nužno oživljuju. Ali, koliko jedna svjetlost može razbuditi prostor u beskraju Ništavila? Možete li zamisliti da je ‘dio svemira’ samo do određene mjere ispunjen prostorom, kako bi kroz njega prošla svjetlost, a da ostatak otpada na Ništavilo?

U nastavku našega, sada već evidentnog, spekuliranja na tragu misli/pretpostavke o izviranju prostora iz materije, dotaknut ćemo se spomenutih virtualnih čestica i Kantove ‘stvari po sebi’. Je li ih moguće povezati? Postaje očito da će misao/pretpostavka o izviranju prostora iz materije i ovdje ‘upetljati’ svoje prste…

Oglasi

Napiši komentar »

Nijedan komentar do sada.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: